Kattbloggen

Kattbloggen

Om Kattbloggen

Denna blogg kommer handla om katterna först och främst. Sen kommer det säkert dyka upp andra saker, varför begränsa sig =)

Vad katterna får för mat

ÖvrigtPosted by S*LaSadie Mon, August 08, 2011 19:02:51
Jag har läääänge tänkt att skriva vad våra katter får för mat. Våra åsikter och kunskaper har ändrats över åren efter vi köpte Lea.


Med Lea så var vi mer eller mindre noobs. Vi köpte det som Lea hade fått hemma, mjau torrfoder som ibland var uppblött i vatten. Hon fick även lite blötmat då och då. Hon var nöjd med livet och vi fortsatte tills vi köpte Mim. Med Mim kom nya kunskaper ifrån Åsa samt provpåsen ifrån Royal Canin. Eftersom både Mim och Lea tyckte om Royal Canin så började vi köpa det till dom och gjorde tills Mim fick sina kattungar.


Under tiden gav vi även lite blötmat till katterna, mest för vår egen nyfikenhets skull samt att vi insåg att blötmat ger dem både mat och vatten på samma gång *win win*


Men när Mim fick sin första kull så lärde jag mig att kattungar mår bra utav rå mat med. Testade med rå nörfärs, ägg-gula och kyckling. Mim och kattungarna åt samt att de fick blötmat samtidigt. Kattungarna äter medan Mim slickade upp såsen :)


Till andra kullen läste jag på kattforum att katter mår bra att äta ännu mer rå mat, barf. Jag som hjärntvättats att torrfoder är det som är bäst började läsa på. Jag började med att servera kycklingvingar. Montana som var den enda som var kvar i andra kullen vid tillfället lekte mest med vingen, Dakota å andra sidan lekte med samt att åt på den. Första gången man hörde kraschandet av ben var läskigt, men Dakota mumsade i sig det utan problem och ville ha mer!


Så peppad av framgången hos Dakota (Lea och Mim lämnas utanför eftersom de absolut inte vill äta rå mat) läste jag på lite mer och efter mycket om och men så köpte jag kycklinglever och kycklinghjärta (det som fanns på Ica). Dakota var glad och nöjd med den nya menyn, hon tyckte mest om lever.


Eftersom Dakota tyckte om det så funderade jag vidare på att ge det under hennes dräktighet och för kattungarna. Det finns studier och böcker som hävdar att barfmat ger större och friskare kullar, samt främjar en god tillväxt hos kattungar under uppväxt tiden. Jag började ge mer av min blandning av kyckling samt att ge mer blötmat.


Även om Dakota inte gick upp så mycket för att hon inte gillade att vara hemifrån så fick vi en stor kull på sex kattungar med bra vikter. Under tiden kattungarna tuttade så fick Dakota mer av allt :) När kattungarna var större och började äta riktig mat fick de allt möjligt som Dakota åt i mindre bitar, knappt något torrfoder alls utan de fick kyckling, nötfärs, det uppblandat med äggula (som typ alltid går hem). Kattungar är så bra.... de är nyfikna och inte så kräsna som äldre katter är (=Lea och Mim). När jag en dag serverade kycklingvingar till Dakota så hörde jag hur någon höll på med dom, men att Dakota var bredvid oss. Så gick in och där satt några kattungar som åt på vingarna med blandat resultat smiley


Efter det så hade City Gross öppnat i Västerås, dom har ett jättebra utbud av kött och rester så att säga. Tittade på BarfMyCat's youtube klipp om hur hon barfar sina katter och jag gav mig av till CG och köpte på mig lite allt möjligt som jag blandade i påser och la i frysen inför servering. I min blandning är det hjärta av något slag, helst kalv eller lamm. Lever från lamm eller kalv, inte äldre djur. Nått kött av något slag, ofta gris. Samt till det så serverades det vanliga smiley


Kattungarna var helt tokiga i det, samt Dakota som gärna snodde levern innan de andra hade chansen (inte bra med tanke på att de kan få a-vitamin förgiftning, men eftersom jag inte helbarfar så...). Iochmed att de tycker om det så la jag till kotlettspill som ger lite mer kött och även ben i viss mängd. De kan inte äta benen men gnaga på det. Kommer fortsätta ge katterna rå mat. Dakota och Ruso är de som kommer äta det i framtiden, men eftersom de andra två inte äter det så serveras även torrisar och även blötmat (fördel med att det är både mat och vatten).


Så det är så vår foderresa...

Varje dag så serveras blötmat på morgonen (med lite mer vatten i). Ibland även på kvällen.

Torrisar står framme, men vill helst inte att de inte ska äta det med tanke på kolhydraterna som katter inte ens behöver!

Barf-blandningar. Jag kan inte allt så de får rå mat med både lever, hjärta, muskelkött och ben (numera benmjöl med).


Katterna mår bra :) Dakota höll bra vikt och kattungarna växte som ogräs vilket är skönt, man vill ju det bästa för dem...

  • Comments(0)//blogg.lasadie.com/#post60